Skip to content

Retezat – Traseu Carnic-lacul Gales-Varfu Mare(2463m)

iunie 20, 2012

Prognoza in oras a luat-o razna asa ca nu ne-a ramas decat refugierea in munti. Sambata am plecat in formatie de trei de aceasta data, ni s-a alaturat verisorul Ancai.  Am plecat spre Carnic cu intentia de a face traseul ce duce spre lacul Gales si de aici mai departe. Pe drum am facut cateva opriri. Prima dintre ele a fost la castelul din Santamarie Orlea, pe care l-am admirat lasand la oparte geamurile futuriste de termopan cu care a fost inzestrat.

Castelul de la Santamarie Orlea

Urmatoarea oprire am facut-o la cetatea Salasu de Sus .

Cetatea Salasu de Sus

Cetatea Salasu de Sus

Tot in Salasu de Sus se afla si cetatea Malaiesti care se bucura de un drum de aces, de indicatoare care va duc pana in apropierea acesteia.

Cetatea Malaiesti

Dupa aceste vizite am pornit spre Nucsoara si de acolo mai departe pe drumul spre Carnic care a ramas in continuare in aceeasi situatie ca si in trecut. Dar am mers incet si am trecut cu bine si de acest drum si am ajuns la Carnic unde am campat in campingul de pe partea stanga, cu 5 ron de masinuta si 8 ron de persoana.

Am parcat masina si ne-am bucurat de racoarea muntelui care ne facea placere deoarece erau cam 17 grade fata de cele 30 care erau la Deva la ora 16. Am plecat apoi pana la cascada Loloaia intr-o plimbare inainte de montarea corturilor. La cascada si mai racoare, chiar am coborat pana la baza acesteia unde particule mici de apa nu ne lasau sa facem linistiti fotogragii.

Cascada Loloaia

Cascada Loloaia

La intoarcere am montat corturile dupa care somn deoarece a doua zi urma sa ne trezim devreme.

La 7.15 am fost cu corturile stranse cu micul dejun servit si porniti la drum. Traseul ales a fost cel spre lacul Galesul si de acolo mai departe  spre Varful Mare.  Pe traseu am ales urcarea spre Taul dintre brazi, care este o urcare mai accentuata dar mi s-a parut mai scurta decat traseul TR (triunghi rosu) care merge spre lacul Gales.

Spre Lacul Galesu

Spre Lacul Galesu

Taul dintre brazi

Taul dintre brazi

Dupa Taul dintre brazi in cateva minute suntem iesit in golul alpin, printre jnepeni, unde ne atrag atentia flori care mai de care mai colorate si privirile se duc departe spre inaltimile crestelor. Dupa jnepenis ajungem pe malul parului ce curge din lac si in susur de apa si pasind pe poteca ce serpuieste printre flori colorate si bujori rozalii ajungem pe malul lacului care ne imbie la o pauza de liniste si de hidratare.

Bujor de munte

Bujor de munte

Lacul Galesu

Lacul Gales

Apoi pornim in continuare pe marcajul TR spre varf, insotiti de sunetele de marmote care se ascund pe sub bolovani fiind anuntate de prezenta noastra. Dupa inca doua terase pe care le parcurgem prin iarba si peste grohotis ajungem la baza unui abrupt ce ne face sa luam o pauza de ceva dulce (un Fagaras in Retezat), o ciocolata Fagaras mancata in Retezat:) Dupa dulce am inceput batalia finala ce avea sa ne scoata in creasta in apropierea Portilor Inchise, unde am facut o pauza pentru a admira culorile intense ale Taului Tapului si am schimbat cateva vorbe cu alte doau persoane care asteptau sa revina colegii de tura de pe Varful Mare. Urcarea pe varf se face doar pe bolovani si nu este marcata, varful face parte din categoria celor care te pacalesc deoarece atunci cand crezi ca ai ajuns mai ai inca putin de urcat. Ne-am intalnit si cu cei doi care urcasera carora le-am fost de ajutor cu crema de soare deoarece soarele era un inamic in alianta cu vantul care adia usor ducand la un bronz de munte care se duce greu dar care nu se lasa uitat usor.

Urcarea spre Varful Mare

Urcarea spre Varful Mare

Pe Varful Mare

Pe Varful Mare

Creasta a trebuit mai mult catarata decat urcata, dar cu atentie nu ne-a creat probleme. Pentru cei cu probleme cu inaltimea se poate sa fie o incercare mai grea.

Creasta de dinozaur a Varfului Mare

Creasta de dinozaur a Varfului Mare

Varfurile Papusa si Peleaga

Varfurile Papusa si Peleaga

Varful Retezat si lacul Galesu

Varful Retezat si lacul Gales

De pe varf am coborat si am facut pauza de masa in apropierea Portilor Inchise de unde am avut priveliste spre lacul Taul Tapului, iar apoi ne-am intors pe acelasi traseu, cu o oprire langa o limba de zapada pentru a ne racori si cu o pauza din nou pe malul lacului Gales.

Taul Tapului

Taul Tapului

Portile Inchise

Portile Inchise

La coborare - spre Galesu

La coborare – spre Gales

Covor de bujori

Covor de bujori

A fost o tura frumoasa, cu flori, rauri, zapada, marmote, varfuri, zari asa cum se poate vedea si aici.

One Comment leave one →
  1. iunie 20, 2012 6:23 pm

    Se vede ca fotografiile incep sa arate ca ale uniu profesionist.Se vede calitatea materialului.Foarte bune.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

%d blogeri ca acesta: